Veelgestelde vragen

Kan ik zelf zeggen waar ik wil wonen?
Tijdens het aanmeldgesprek kunt u uw wensen aangeven. Of het lukt om deze wensen te honoreren, hangt af van de plekken die vrijkomen. Als er een plek vrij komt zullen wij u deze aanbieden en met u overleggen of deze plek voor u ook de meest passende is. Deze kan dus afwijken van de door u opgegeven wens.

Is er een wachtlijst?
Nadat wij met u uw hulpvragen hebben besproken, komt u op de wachtlijst. Voorwaarde is dat u in het bezit bent van een geldige en passende indicatie. Daarnaast spelen uw persoonlijke voorkeuren en wensen een rol in de duur van de wachttijd. Als u wacht op een plek binnen beschermd wonen bieden wij u overbrugginszorg. Dit is ambulante begeleiding aan huis. Als dit niet mogelijk of wenselijk is zal een begeleider contact met u onderhouden over de voortgang. Dit noemen wij wachtlijstbegeleiding.

Ik sta op een wachtlijst voor beschermd wonen, krijg ik dan al begeleiding?
Ja, daar zijn mogelijkheden voor:

Overbruggingszorg: Bij overbruggingszorg krijgt u alvast begeleiding aan huis. Wij kunnen u dan ondersteunen in de meeste hulpvragen. U verblijft dan nog niet bij ons. Voorwaarde is dat u niet binnen een andere instelling verblijft en binnen de grenzen van Overijssel woont. Voor overbruggingszorg geldt een wachttijd. Tijdens uw wachttijd zal een begeleider u op de hoogte houden van de voortgang. 

Wachtlijstbegeleiding:
Indien u op een wachtlijst staat, dan krijgt u altijd wachtlijstbegeleiding. De begeleider houdt contact met u zolang u op de wachtlijst staat. Over en weer houdt u elkaar op de hoogte van ontwikkelingen en bijzonderheden.

Wat kost het wonen in een woonvorm? 
De overheid vraagt een eigen bijdrage als u in een woonvorm woont. Het CAK (centraal administratie kantoor) berekent en int uw eigen bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. U kunt een voorlopige berekening doen op de website van het CAK. Bij Ondersteuning met verblijf hoeft u geen huur te betalen. Ook krijgt u van RIBW GO een weekbudget om uw huishoudelijke boodschappen van te kunnen betalen. De eigen bijdrage geldt alleen voor mensen van 18 jaar en ouder. 

Heb ik een eigen kamer?
Ja, iedere cliĆ«nt heeft een eigen kamer, of een eigen appartement, die hij grotendeels zelf inricht. 

Mag ik mijn huisdier meenemen als ik bij de RIBW ga wonen? 
Er zijn soms mogelijkheden hiervoor. Als u een huisdier wilt meenemen, kunt u dit bespreken tijdens uw aanmeldgesprek en/of tijdens de wachtperiode met uw contactpersoon van RIBW GO.

Zijn er huisregels? 
Jazeker. Er zijn algemene regels van RIBW GO. Deze staan onder andere in onze begeleidingsovereenkomst. Die ontvangt u voordat u bij ons in zorg komt en dient door u ondertekend te worden. Die gelden voor al onze woonvormen, activiteitencentra, e.d. Daarnaast zijn er huisregels die elke woongroep in overleg met elkaar maakt. 

Mag ik bij de RIBW met mijn vriend/vriendin samenwonen? 
Daar zijn soms mogelijkheden voor. Dat kan alleen als jullie allebei hulpvragen hebben en er sprake is van psychiatrische problematiek. Verder kijken we altijd naar de specifieke situatie, pas dan kunnen wij de mogelijkheid beoordelen. 

Ik ben zwanger en zoek een begeleid wonen plek! 
Als u zwanger bent of uw kindje is nog heel jong, dan komt u misschien in aanmerking voor wonen bij RIBW GO. Er dient wel sprake te zijn van psychiatrische problematiek. Vraag gerust naar de mogelijkheden. 

Ik ben een ouder die beschermd wil wonen, maar ik voed ook mijn kind(eren) op. Kan ik bij jullie terecht? 
Wij zullen samen met u de mogelijkheden onderzoeken. Er dient wel sprake te zijn van psychiatrische problematiek bij uzelf. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor begeleiding bij RIBW GO? 
U komt in aanmerking als er sprake is van psychiatrische en/of psychosociale problematiek. Daardoor heeft u hulpvragen in het dagelijks leven waarbij u ondersteuning wenst. Een behandeling heeft u inmiddels afgerond of u bent deze aan het afronden. U heeft een diagnosestelling die uw psychiatrische problematiek beschrijft. 

Wat is het verschil tussen ambulante begeleiding en beschermd wonen
Ambulante begeleiding krijgt u op uw eigen woonadres. U woont dus niet in een woning van RIBW GO. Uw begeleider komt op afspraak bij u op bezoek. Als u beschermd woont, dan woont u in een woning van RIBW GO. U kunt 24 uur per dag een beroep doen op de begeleiding ('s nachts alleen indien spoed). 

Ik weet niet zo goed wat beschermd wonen inhoudt en hoe een woning er uit ziet. Mag ik eerst eens ergens kijken? 
Heeft u behoefte aan meer informatie en wilt u eventueel een kijkje binnen een woonvorm nemen, dan kunnen we samen met u de mogelijkheden doornemen. Neemt u gerust contact met ons op. 

Heb ik een internetaansluiting op mijn kamer? 
(Bijna) alle kamers hebben een tv- en internetaansluiting. 

Ik heb eigen spullen die ik mee wil nemen, kan dat?
Tijdens de wachtlijstperiode kunt u met uw contactpersoon overleggen welke spullen u eventueel zelf mee wilt nemen. Per woonlocatie zijn de appartementen namelijk anders ingericht. 

Ik heb als professional behoefte aan meer informatie over RIBW GO
U mag de CliĆ«ntenadministratie altijd bellen om een casus te bespreken en meer informatie in te winnen. Het telefoonnummer is: 088 825 00 00. Ook kunt u met onze voorlichter in contact worden gebracht. Zij komt eventueel bij u op locatie om aan u en uw collega's meer te vertellen over het totale begeleidingsaanbod van de RIBW. 

Meer vragen? 
We kunnen ons voorstellen dat u meer vragen heeft. Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord.